vineri, 20 aprilie 2012

Oleaca incredere si seductie


Mane,

    Acum cateva zile am inceput o mica discutie virtuala despre incredere si am vrut sa scriu ceva rapid, dar m-am gandit sa mai astept oleaca :)

    Sunt in tren, in drum spre Bucuresti. Am avut o mica filmare la Botosani si acum ma simt arogant cu ultrabook-ul la clasa intai :P
In vagonul lipsit de incalzire, dar cu lampi cu led-uri!!!!, am reusit sa termin o mica carticica de povestioare de dragoste la prima vedere. Unele dintre ele chiar foarte frumoase, altele ... ehhh...artisti neintelesi.

    Poate o sa bat putin campii, dar noi reusim sa traim si sa ducem o viata mai mult sau mai putin normala pentru ca avem „incredere”. Avem incredere in persoana iubita, avem incredere in parinti, avem incredere in vanzatorul de paine, avem incredere in tipa de la banca care ne explica cum functioneaza un credit, avem incredere in justitie sau politie sau alte „forme” sau institutii care ne ajuta sa putem dormi linistiti si sa nu ne fie frica ca cineva ne va viola intimitatea fara sa sufere o oarecare pedeapsa...
    Cred ca increderea in cei din jurul nostru, in grupul in care traim (de la hoarda de vanatori arhaici la societatea capitalista), ne-a ajutat sa ne dezvoltam din toate punctele de vedere. Ne-am resposabilizat prin incredere: eu cred in tine ca te vei ocupa de sanatatea celor din grup, tu crezi in mine ca ma voi ocupa de hrana celor din acelasi grup, si noi credem in el ca se va ocupa de protectia celor din grup, deci si a noastra J

    Acum vine partea grea: cate tipuri de incredere sunt si cum le cuantificam.
Una e cand sunt sigur ca sotia mea nu ma va insela (nooooot! :P), alta e cand sunt sigur ca postasul imi va aduce corespondenta la timp. Nu stiu daca „o incredere” e mai importanta sau mai tare decat „alta incredere”, dar stiu ca nivelul acestora depinde de educatia si experienta contextuala aferenta obiectului increderii noastre.
     Daca parintii (si mama :P) iti spun de cand esti mic ca „femeile sunt curve”,  oricate fete bune vei intalni si oricat de elevat e contextul tau socio-economic, tot vei avea o reticenta legata de atasarea fata de blonda cu ochii verzi care te saruta inainte de micul dejun si te strange tare in brate inainte sa pleci de acasa. Daca cresti intr-o familie cu multi doctori, nu vei mai „pica” in toate exagerarile emotionale ale presei, si vei fi mult mai platonic legat de probleme tale de sanatate... si tot asa.

     Dar toate acestea sunt lucruri aproape patetic de evidente...ce se intampla in schimb cu subiecte despre care cunoastem foarte putine si pe care nu le-am experimentat niciodata?!
Cat de multa incredere ai in mecanicul care-ti repara masina?! Cat de mult te poti baza pe tipa care face contabilitatea la firma?!
    Desi pare oleaca ironic, si in aceste cazuri conteaza cum ai fost crescut si mediul in care te-ai dezvoltat. Daca ai tai au fost foarte reci cu tine si ai avut o educatia „spartana-de-cartier”, o sa ai o oarecare reticenta fata de mecanicul care iti zice ca ti-a pus NUMAI cele mai bune piese in Audi-ul tau. Daca vi dintr-o familie pozitiva si plina de dragoste si ai avut o educatie utopica de high-class, vei lasa totul pe mana contabilului pana cand acesta delapideaza o suma enorma de bani si firma intra in faliment... gen :P
      Acelasi lucru se aplica si asupra nivelului de incredere in ziare sau televiziuni: una e cand tatal tau citea in fiecare saptamana Dilema Veche, alta e cand mama ta credea toate ineptiile debitate de emisiunile de dupa pranz pline de false-mondenitati.

      Dupa cercetari si studii amanuntite, probabil, cu un chestionar simplu si bine structurat, poti afla multe amanunte despre tipurile si „cantitatile” de incredere pe care o persoana le are...sau din datele si pozele de pe facebook si alte retele sociale de gen. Nu stiu cat mult te poti apropia de „adevarul” acelei persoane, dar cred ca poti afla indeajuns de mult incat sa ii vinzi mai eficient un produs sau serviciu.

     Din total alt punct de vedere, e foarte interesant cum in carti si filme „bunatate” personajelor e proportionala cu nivelul lor de incredere. De exemplu, un politist batran si prafuit, in timpul ultimei sale misiuni, realizeaza cat de mult tine la victimele si cazurile cele mai banale si cata incredere are, de fapt, in adjunctul sau. Lipsa initiala de incredere se transforma in caldura umana si incasari sau rating pe masura J

      Asadar increderea e legata clar de umanitatea fiecaruia. Si cum despre aceasta multi au filozofat inainte noastra fara sa ajunga la concluzii „axiomice”, la fel se intampla si cu increderea. Sunt probabil elemente si generalitati care se pot descoperi si aplica asupra maselor, dar mai mult ca sigur nu sunt relevante pe subiecte ceva mai profunde si nici exact adaptabile fiecarei persoane.


     Cred ca am batut destul acesti campi virtuali si termin cu un citat total off-topic din carticica de langa mine:
„Femeile nu se cuceresc, ci se ofera singure.”

Ti pup cu multa incredere ca vei aprofunda mai bine problema!
Al tau mult prea increzator,
Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu